Τα ερείπια του μεσαιωνικού ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου βρίκονται στην περιοχή Αστράτηγος στο Παρασπόρι, χαμηλά προς το ποτάμι.
Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία. Ο ναός βρίσκεται στο σταυροδρόμι που ένωνε τους παλιούς δρόμους μεταξύ των χωριών Σκοπή - Αχλάδια - Παρασπόρι. Πόσο παλιά; Τουλάχιστον από το 14ο-15ο αιώνα, όπως μαρτυρούν τα ίχνη τοιχογραφιών που διατηρούνται στο ναό !

Ξεκινώντας από τον Αγκαθιά Χαμεζίου και κατηφορίζοντας το όρος Κοπροκεφάλα συναντάτε τον μικρό έρημο οικισμό της Ρίζας. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γαλατοκτισμένης, όπου μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο διάλλημα. Ανηφορίζοντας μέσα από τα προσφυγικά κτήματα των Παρασποριανών με αφετηρία τον Αφέντη Χριστό, θα απολαύσετε την όμορφη θέα της περιοχής. Φτάνοντας στο οικισμό του Παρασπορίου μπορείτε να κάνετε βόλτα στο χωριό και να επισκεφθήτε την θαυμάσιου κάλλους τοποθεσία "Κάτω Βρύση" με την εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακή κρήνη. Η διαδρομή συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο χωριό Σκοπή μέσα από τα καταπράσινα καλντερίμια της.      

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι της βυζαντινής περιόδου. Η περιοχή όπου είναι κτισμένος , αποτελεί ένα θαυμάσιο σημείο θέας προς την πόλη της Σητείας και την ευρύτερη περιοχή της. Όπου και αν στραφεί η ματιά σου, ανατολικά, βόρεια, δυτικά, το θέαμα των βουνών και του απέραντου γαλάζιου, είναι εντυπωσιακό. Στην περιοχή ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει φυτέψει δέντρα ενώ έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν παγκάκια.

Ο Ιερός Ναός Αφέντη Χριστού είναι της μεαιωνικής περιόδου και η ανέγερση του χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Η περιοχή όπου είναι κτισμένος ο ναός  που καταστράφηκε από τους Οθωμανούς και σήμερα σώζονται μέρη της λιθόκτιστης τοιχοποιίας, αποτελεί ένα θαυμάσιο σημείο θέας προς την πόλη της Σητείας και την ευρύτερη περιοχή της. Όπου και αν στραφεί η ματιά σου, ανατολικά, βόρεια, δυτικά, το θέαμα των βουνών και του απέραντου γαλάζιου, είναι εντυπωσιακό. Στην περιοχή ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει φυτέψει δέντρα ενώ έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σκίαστρο και να τοποθετηθούν τραπέζι και ξύλινα καθίσματα.

Από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2013 ανακαινίσθηκε το παλιό Δημοτικό Σχολείο (άνωθεν του κεντρικού επαρχιακού δρόμου) και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Δημιουργήθηκαν κουζίνα, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη (με 750 τίτλους βιβλίων, περιοδικών, CD και DVD) και σε ένα σημείο της παλιάς αίθουσας διδασκαλίας έγινε αναπαράσταση του παλιού σχολείου με τον πίνακα, το γραφείο του δασκάλου, τα θρανία και τους χάρτες. Το δημοτικό σχολείο αρχικά στεγαζόταν εντός του οικισμού (σημερινό αγροτικό ιατρείο) και ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 180/25-9-1921.