Ακολούθησαν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, σύντομο καλωσόρισμα του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρασπορίου, σύντομες ομιλίες του κου Μιχάλη Αγγελάκη συγγραφέα, για τη ζωή και το έργο του Εθνοιερομάρτυρα – Αρχιμανδρίτη και του κου Γεωργίου Αλεβίζου επίτιμου προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων, Αρμενίων Σητείας για την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ την εκδήλωση επένδυσε μουσικά με τραγούδια από τη Μικρά Ασία ο Γιώργος Τσικαλάκης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Ευχαριστήριο

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός εσπερινός στο Χωριό μας εις μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιακώβου Αρχατζικάκη,με στόχο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του ξεριζωμού τους από της πατρογονικές εστίες.Ενα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του ΔΣ του συλλόγου σε όλους που παρευρέθηκαν και ιδιαίτερα στον Κον Αγγελάκη Μιχαήλ συγγραφέα,τον Κον Αλεβίζο Γιώργο ,τον Κον Τσικαλάκη Γιώργο καθηγητή Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Κον Σκουλούδη Ερρίκο ,καθώς και σε όσους έφεραν διάφορα μεζεδάκια για τον εμπλουτισμό του κεράσματος στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας .

Εκ του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρασπορίου

Εκδήλωση στο Παρασπόρι Σητείας στη μνήμη του σφαγιασθέντος στον Μπουτζά Σμύρνης Εθνοϊερομάρτυρα Ιακώβου Αρχατζικάκη

Χθες 27 Αυγούστου ήταν μια θλιβερή επέτειος. Τέτοια μέρα η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες. Ο Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο. Δεν ήταν ο μόνος. Στο προάστειο της Σμύρνης τον Μπουτζά εμαρτύρησε και ο Ζηριώτης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης λαμπρή προσωπικότητα με τεράστιο ποιμαντικό, θεολογικό, εκπαιδευτικό, συγγραφικό, φιλανθρωπικό και πατριωτικό έργο. Με την υποχώρηση του Ελληνικού στρατού το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Συνέλαβαν τον Αρχιμανδρίτη Αρχατζικάκη και σύμφωνα με μια μαρτυρία αφού τον πετάλωσαν-ένα πέταλο κάτω από κάθε πτέρνα και ένα τρίτο στο μέτωπο- στο τέλος τον σταύρωσαν στην πόρτα του σπιτιού του εγγλέζου Γκόρντον. Κατά μια άλλη μαρτυρία: Τον είδαν έξω από το ναό «κρεμάμενο εκ δυο ξύλων και από των χειρών αναρτημένον αιμόφυρτον και κατακεκομμένον εκ των βασάνων. Επί του μετώπου του ήτο καρφωμένη μικρά ημισέληνος εκ λευκοσιδήρου».

Η εκκλησία πρόσφατα κατέταξε στους αγίους του Εθνοϊερομάρτυρα Ιάκωβο. Από το δικηγόρο Μιχάλη Αγγελάκη μετά από πολυετή έρευνα εκδόθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία σχετική με τη ζωή και το έργο του ποιμενάρχη.

Λόγω της επετείου του μαρτυρικού θανάτου του αγίου Ιακώβου στον ιερό ναού του Αγίου Γεωργίου του χωριού Παρασπόρι Σητείας που οι κάτοικοι του στην πλειοψηφία είναι προσφυγικής καταγωγής (κυρίως από τα Αλάτσατα), ετελέσθη μνημόσυνο στη μνήμη του αγίου αλλά και υπέρ αναπαύσεως ψυχών των σφαγιασθέντων από τους τούρκους, των απωλεσθέντων αλλά και των προσφύγων που βρήκαν εδώ καταφύγιο και έχουν περάσει πιά στην αιωνιότητα.

Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού είχαμε χαιρετισμό από τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ν. Μπουντρονικόλα. Ύστερα ο για πολλά έτη πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών-Ποντίων και Αρμενίων Σητείας Γ. Αλεβίζος αναφέρθηκε σε αυτές τις συγκλονιστικές μέρες και τις ευθύνες της ελληνικής πολιτικής εξουσίας καθώς και του ξένου παράγοντα. Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βίου του ιερομάρτυρα Μιχ. Αγγελάκης αναφέρθηκε στο έργο του και στο μαρτύριο του. Τέλος παρέμβαση είχαμε από τον καθηγητή Γώργ. Τσικαλάκη που προηγουμένως έψαλε στο αναλόγιο και στη συνέχεια έπαιξε μικρασιάτικους σκοπούς στο ούτι του. Ύστερα από το Σύλλογο Παρασπορίου προσφέρθηκε κέρασμα στους παρευρισκόμενους. Ένα μεγάλο εύγε σε όλους τους συντελεστές.

Ερρίκος Σκουλούδης