Γνωρίζοντας ότι στις μέρες μας είναι δύσκολη η εύρεση αίματος σε επείγουσες καταστάσεις, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τις ανάγκες των μελών του Συλλόγου και συγγενών τους. Τα μέλη τα οποία κατοικούν στο Παρασπόρι και στη Σητεία θα ενημερώνονται με μήνυμα για τις ημερομηνίες που θα γίνονται οι αιμοληψίες. Παρακαλούμε να συμμετέχουν όσοι μπορούν στη συγκεκριμένη προσπάθεια, έχοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να δώσει αίμα. Να τονιστεί ότι πρέπει να δηλώνεται κατά την αιμοληψία ότι το αίμα είναι για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρασπορίου, του δήμου Σητείας Κρήτης. Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Επίσης, διαρκεί μόλις μερικά λεπτά της ώρας. Ο όγκος του αίματος που αφαιρείται, αντικαθίσταται μέσα σε λίγες ώρες.

Κανονισμός λειτουργίας της τράπεζας αίματος:

- Αίμα θα δίνετε όταν το απόθεμα του συλλόγου είναι άνω των 5 φιαλών (σημερινό 26). Οι αιμοδότες μπορούν να λαμβάνουν όλες τις φιάλες που έχουν δώσει όταν αφορά τους ίδιους και μέλη της οικογενείας τους και έως 2 φιάλες για άλλους συγγενείς ή φίλους. Για χορήγηση επιπλέον φιαλών, θα εξετάζεται κατά περίπτωση το αίτημα. Μη αιμοδότης θα εξετάζεται κατά περίπτωση το αίτημα χορήγησης αίματος και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την 1 φιάλη.

Όσοι επιθυμούν να δίνουν αίμα, θα πρέπει να γνωρίζουν:

 • να είναι 18-60 ετών
 • να είναι υγιής
 • μπορεί να δίνει ανά 3 μήνες, ανάλογα με τη σύσταση του αρμόδιου γιατρού
 • να μην έχει χρόνια προβλήματα (αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, αλλεργίες, άσθμα, άτομα που βρίσκονται υπό χημειοθεραπείες ή υπό άλλη αγωγή για ευκαιριακές λοιμώξεις)
 • να μην έχει εγχειριστεί ή μεταγγιστεί εντός του τελευταίου έτους
 • να έχει φάει ελαφρύ πρωινό
 • να μην έχει γεννήσει εντός του έτους
 • να έχουν περάσει 2,5-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα
 • να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ ένα 24ωρο πριν
 • να μην είναι άυπνος (περίπου 7 ώρες ύπνου)
 • να μην έχει πάρει φάρμακα τα τελευταία 24ωρα (τρία 24ωρα για depon και πέντε 24ωρα για ασπιρίνη)
 • να μην έχει αρρωστήσει ή κρυολογήσει την τελευταία εβδομάδα

 

ΟΦΕΛΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

-Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών, οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

-Μελέτη σε 2.682 άνδρες έδειξε πως όσοι ήταν αιμοδότες διέτρεχαν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους δεν ήταν.

-Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI) συσχέτισε τον αυξημένο σίδηρο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – ίσως επειδή ο πολύς σίδηρος αυξάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό. Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 1.200 εθελοντές και διήρκησε 4,5 χρόνια.

-Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

     

-Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει. Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες.

-Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επειδή μέσω της προσφοράς αίματος, αφαιρείται από τον αιμοδότη αρκετός σίδηρος, «αραιώνει» το αίμα.

-Το αίμα είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας που κάθε μέρα σώζει στην κυριολεξία τις ζωές συνανθρώπων μας. Ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, με τον πιο προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίμα. Το αίμα μπορεί να προέλθει μόνο από ένα άλλο ανθρώπινο οργανισμό...δεν υπάρχει υποκατάστατο του αίματος.

-Το αίμα είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Δεν μπορεί να κατασκευαστεί, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα άλλο.

-Η αιμοδοσία δεν ωφελεί μόνο τους δέκτες του αίματος. Ανεξάρτητα από το ποιός είσαι, η αιμοδοσία προσφέρει πολλά ηθικά οφέλη και σε σένα.

Σου δίνει την ευκαιρία να:

http://www.aimodosia.gov.cy/moh/blood/blood.nsf/0/ed893fb8f9c53ca5c22577ba003d208c/MainText/0.47A?OpenElement&FieldElemFormat=jpg-Βοηθήσεις να σωθεί η ζωή μέχρι και 3 ατόμων με μια μόνο αιμοδοσία
-
Κάνεις τη διαφορά στην κοινωνία, βοηθώντας τους άλλους
-
Αναπτύξεις μια αίσθηση δέσμευσης και σύνδεσης με τους συνανθρώπους μας
-
Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει επάρκεια αίματος για εσένα, για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου και για όποιον το χρειαστεί
-
Συμμετέχεις σε μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα εθελοντών.

Δεν σου δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να σώσεις τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σου, αλλά αυτό ακριβώς κάνεις κάθε φορά που δίνεις αίμα.