ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΟΥΡΝΩΝ

Τον Μάϊο του 2013 ξεκίνησε και τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η κατασκεύη δύο παραδοσιακών πέτρινων φούρνων χωρητικότητας 74 ταψιών (12 μερίδων) στον αύλειο χώρο του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική τους προσφορά τους Καρνιαδάκη Νικόλαο, Πρωτογεράκη Γεώργιο, Φραγκούλη Ιωάννη, Χατζηαθανασίου Νικόλαο, που παραχώρησαν τα μηχανήματα και φορτηγά τους για τις εσκαφές και τη μεταφορά υλικών.

ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ"

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη την τρίτη 5/2/2013 στην τηλεοπτική εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV "Κρήτη Σήμερα" και μίλησε για το χωριό μας και τη δράση του συλλόγου.

Δείτε το σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=GTWRd9eGIj4&feature=share

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΥΡΕ-ΞΕΣΥΡΕ του SITIA TV

Το SITIA TV και η εκπομπή Σύρε- Ξέσυρε φιλοξενήθηκε στον οικισμό μας. Ευχαριστούμε πολύ τους συντελεστές της εκπομπής για την προβολή του τόπου μας. Η σχετική εκπομπή προβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://www.youtube.com/watch?v=yTBIWJEMqM4

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ

Τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου (καθαρισμοί, πεζούλια πέτρινα κλπ) στην Κάτω Βρύση με εθελοντική εργασία των συγχωριανών μας και την σημαντική βοήθεια των Αγιασμάτη Σωτήρη, Καρνιαδάκη Νικολάου, Πρωτογεράκη Γεωργίου, Φραγκούλη Ιωάννη, Χατζηαθανασίου Ιωάννη και Νικολάου, που παραχώρησαν τα μηχανήματα και φορτηγά τους για τις εσκαφές και τη μεταφορά υλικών. Την τοποθέτηση των ξύλινων κάγκελων έκανε δωρεάν ο Καρνιαδάκης Γεώργιος ενώ βοήθησαν ο Δήμος Σητείας με την δωρεά μπετού και το Λατομείο Αφοί Μαθιουδάκη με την δωρεά αμμοχάλικου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.  

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο συνεχίστηκαν οι εργασίες και έγιναν τοιχία πέτρινα δεξιά και αριστερά του χώρου. Τον Αύγουστο του 2013 έγινε επέκταση δημοτικού φωτισμού στον δρόμο που οδηγεί από το κέντρο του χωριού στην Κάτω Βρύση και με έξοδα του συλλόγου τοποθετήθηκαν φώτα στον χώρο της βρύσης. Ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική του προσφορά τον Παρασκευόπουλο Στυλιανό.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τον Αύγουστο 2010 πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του προαύλιου χώρου του παλαιού Δημοτικού σχολείου καθώς και του κτήματος κάτω από το σχολείο ενώ έγινε καθαρισμός και διάνοιξη του αρχικού δρόμου του σχολείου. Στον καθαρισμό εργάστηκαν αφιλοκερδώς οι συγχωριανοί μας Καρνιαδάκης Νιικόλαος, Πρωτογεράκης Γεώργιος και Φραγκούλης Ιωάννης, τους οποίους το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ευχαριστεί θερμά. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας ενέκρινε χρηματοδότηση ποσού € 12.500,00 για την αναπαλαίωση του σχολείου (αρμολογήσεις, παράθυρα και πόρτες) και οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2011 η κατασκεύη πεζοδρομίων και η τσιμεντόστρωση του προαύλιου χώρου και του δρόμου. Επίσης στο κτήμα του σχολείου θα δημιουργηθεί τουαλέτα και παιδική χαρά. Με χρηματοδότηση του συλλόγου έγιναν οι αμμοκονιάσεις, το βάψιμο, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Εκκρεμούν το τρίψιμο του πατώματος, η τοποθέτηση σιτών και σιδερένιων κάγκελων στα παράθυρα και η μόνωση της ταράτσας, ωστόσο το σχολείο πλέον χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και ως βιβλιοθήκη. Το Δ.Σ. του Π.Σ. ευχαριστεί θερμά τον τέως Δήμαρχο Σητείας κ. Κουρουπάκη τον νυν Δήμαρχο κ. Πατεράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα που ολοκληρώθηκαν στο σχολείο μας. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον Γιώργο Παρασκευόπουλο, τον Στέλιο Παρασκευόπουλο, τον Μανώλη Γ. Αντωνάκη, τον Γιώργο Κουβαρτά και τον Γιώργο Μετζάκη για την σημαντική προσφορά τους στις ξυλουργικές, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές εργασίες και στην τοποθέτηση πλακιδίων. Τον Απρίλιο 2014 τσιμεντωστρώθηκε ο αρχικός δρόμος του σχολείου.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ "ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗΣ"

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010 με πρωτοβουλία του συλλόγου, την αρωγή του Δήμου Σητείας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αρμόδιου αντιδημάρχου Σητείας κ. Μιχάλη Πρωτογεράκη πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στην "Κάτω Βρύση", έγιναν εργασίες στον χώρο (κατασκευή σκάλας, κάγκελα, τσιμεντοστρώσεις) και αναπαλαιώθηκε η κρήνη. Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό, ανέδειξε το ιδιαίτερο κάλος του χώρου, που δυστηχώς τόσα χρόνια "κρυβόταν" από τα βάτα και τα σκουπίδια.

Τον Ιούλιο του 2011 πραγματοποιήθηκε καθαρισμός με μηχάνημα που παραχώρησε ο κ. Αγιασμάτης Σωτήρης και χειρίστηκε ο κ. Πρωτογεράκης Γεώργιος, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το φορτηγό του κ. Φραγκούλη Γιάννη για την μεταφορά των μπάζων και βοήθησαν χειρονακτικά αρκετοί χωριανοί μας. Το Δ.Σ. του Π.Σ. τους ευχαριστεί όλους θερμά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ

Τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2010 κατασκευάστηκε από την Νομαρχία Λασιθίου τοιχίο στην άκρη του δρόμου πάνω από την Κάτω Βρύση με σκοπό να προστατευθεί ο πενέμορφος χώρος της βρύσης από τα νερά της βροχής. Το τοιχίο που έχει μήκος περίπου 80 μ. έχει κατασκευαστεί κατά μήκος του δρόμου από τήν γέφυρα στην είσοδο της Κάτω Βρύσης έως το τέλος των ορίων της (πάνω από την κρήνη). Το Δ.Σ. του Π.Σ. ευχαριστεί θερμά τον αντινομάρχη Λασιθίου κ. Πατεράκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του.

ΔΙΚΤΥΟ ADSL ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης του νέου δικτύου ADSL στο Παρασπόρι από τον Ο.Τ.Ε.  τέλος Οκτωβρίου 2010. Όσοι επιθυμούν να συνδεθούν με το internet παρακαλούνται να απευθυνθούν στον Ο.Τ.Ε., ο οποίος είναι η μόνη επιχείρηση σύνδεσης, προς το  παρόν, internet στο χωριό. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρασπορίου, ευχαριστούμε το διευθυντή του υποκαταστήματος του Ο.Τ.Ε. Σητείας κο Μπουντρονικόλα Νικόλαο για την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλε για την ταχεία και ορθή πραγματοποίηση του έργου.

ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Τον Αύγουστο 2010 πραγματοποιήθηκαν τσιμεντωστρώσεις σε διάφορα σημεία του χωριού, ενώ τον Ιούλιο έγινε ασφαλτόστρωση του κεντρικού και του περιφερειακού δρόμου του χωριού.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

Τον Ιούλιο 2010 ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση του καφενείου του χωριού που ανήκει στον Μανώλη Τραμπάκουλα. Οι τροποποιήσεις και οι επιδιορθώσεις που έγιναν στον χώρο δημιούργησαν ένα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον ενώ η προσθήκη νέων μεζέδων στα πιάτα που σερβίρονται με την ρακί, την μπύρα και το κρασί, συμπληρώνουν αρμονικά τις αλλαγές που έγιναν στο καφενείο, που λειτουργεί υπό τη νέα διεύθυνση της συζύγου του ιδιοκτήτη Άννας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑΣ

Το Πάσχα του 2016 (Μεγάλη Πέμπτη) άνοιξε νέο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χωριό μας. Το νέο μεζεδοπωλείο - ψητοπωλείο που λειτουργεί και ως καφενείο ανήκει στην Δοξανιά Πλατή και προσελκύει πολλούς επισκέπτες στο χωριό με τον συνδυασμό του υπέροχου εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, της καλής ποιότητας και των προσιτών τιμών.