Φημίζεται η φιλόξενη Σητειακή γή και οι Άνθρωποι της για τον τρόπο που γεύονται την ζωή και γλεντούν της χαρές τους, που στήνουν στο λεπτό.
Βρέθηκα τις προηγούμενες ημέρες στο χωριό Παρασπόρι του δήμου Σητείας.
Ανηφορίσαμε στρίβοντας δεξιά απο το Πισκοκέφαλο και το συναντάμε μετά το χωριό Αχλάδια, να αγναντεύει την Σητεία απο ψηλά.
Ένα μικρό χωριό μόλις 60 κατοίκων το οποίο γεννάει, αναπαράγει και πρωτίστως διατηρεί. ήθη, έθιμα, παραδόσεις, ήχους και φιλοξενία. 

Ευτύχησα ( Αντώνης Γενναράκης ) να βρεθώ στο παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και να ζήσω απο κοντά μαζί με τους διοργανωτές, οι οποίοι θεσμικά είναι τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, αλλά πρακτικά και ουσιαστικά είναι ολάκερο το χωριό.
Από παλιά, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο στο Παρασπόρι συρρέουν πιστοί από τα γύρω χωριά όλης της επαρχίας Σητείας για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας της Ρίζας, η Γαλακτοκτισμένη, η οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω απο το χωριό και που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 
Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πιστοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. Έτσι και έγινε και φέτος, στην χάρη της Παναγίας πλήθος κόσμου ανηφόρισε στο όμορφο εκκλησάκι ζητώντας τη φώτιση και την δύναμη της, για το δύσκολο διάβα της ζωής μας.


Ένα μοναδικό πανηγύρι έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας, ένα φεστιβάλ απο οργανοπαίχτες που διαδεχόταν ο ένας τον άλλο, Με κεντρικό λυράρη να ανοίγει το γλέντι τον Σωτήρη Χατζαντωνάκη, Βαγγέλης Φουκάκης – λαούτο, Νίκος Δρυμαλίτης – κιθάρα, Αριστείδης κουτεντάκης – μπάσο/, ο Μανώλης Μετζάκης – λύρα, ο Γιάννης Πρωτογεράκης - μαντολίνο και ο Δημήτρης Πρωτογεράκης - λύρα}και να ακολουθούν λυράρηδες απο 13 χρονών έως 45 όπως οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση (Αγγελάκης Θρασύβουλος, Ασπραδάκη Δέσποινα, Γκοσμάνης Βαγγέλης, Λαγουδάκης Αιμίλιος, Λαγουδάκης Γιάννης, Μετζάκης Μανώλης, Μετζάκης Νίκος, Μπουντρονικόλας Γιάννης, Παθιάκης Βαγγέλης, Πρωτογεράκης Γιάννης, Πρωτογεράκης Δημήτρης, Ρεμπελάκης Μανώλης, Σκανδάλης Κωστής, Χαρκιολάκης Μανώλης, Χασαπλαδάκης Μιλτιάδης, Χατζάκης Δημήτρης, Χριστοδουλάκης Νίκος),δώρισαν με το κέφι, τους αγαπημένους ήχους και μαντινάδες, το γλέντι διήρκεσε περίπου 13 ώρες (από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 1 το βράδυ) με τη συμμετοχή 21 συνολικά μουσικών καλλιτεχνών που διασκέδασαν τους παρευρισκομένους με κρητικούς, νησιώτικους και καλαματιανούς ρυθμούς.Ο Σύλλογος πρόσφερε ψητό σε ξυλόφουρνο, μεζέδες, φρούτα, γλυκό, κρασί και τσικουδιά με είσοδο 10 ευρώ,( παιδιά 7-12 ετών 5 ευρώ – παιδιά έως 6 ετών δωρεάν), ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πιουν το θαυμάσιο νερό της πηγής.

Είναι καταπληκτικό και άξιο συγχαρητηρίων ότι ένα χωριό 60 κατοίκων μονοιασμένο και με όρεξη για προσφορά κατάφερε και έσμιξε 1.000 άτομα απο κάθε γωνιά της επαρχίας Σητείας αλλά και συνανθρώπους μας απο άλλες περιοχές της Κρήτης, οι οποίοι συνομιλώντας μαζί μου, ανέφεραν ότι ήθελαν να ζήσουν το διαφορετικό, το γνήσιο, το απλό σε ένα ιδιαίτερο τόπο όπως είναι η κάτω βρύση.
Ο καλός φίλος Μανόλης Χαλκιαδάκης απο τον Άγιο Νικόλαο έζησε απο κοντά τον παλμό της γιορτής απο νωρίς νωρίς στην εκκλησία της Παναγίας της Ρίζας αλλά και στο πανηγύρι.


860 εισιτήρια κόπηκαν στην είσοδο του πανηγυριού, προσκλήσεις καλεσμένων και παιδιά που γεύτηκαν το γλέντι αύξησαν τον κόσμο στα 1.000 άτομα.Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου κ.Νεκτάριος Ξυπόλητος μίλησε στον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου στο χωριό. Αναφέρθηκε στην ευγενική χορηγία επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο, στους χορηγούς επικοινωνίας. Μίλησε για την ιστορία και την γέννηση του πανηγυριού απο τα παλιά χρόνια, ενώ ζήτησε συγνώμη καθότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκαστικά έφυγαν.

Ο πρόεδρος όμως του πολιτιστικού συλλόγου και προσωπικός μου φίλος και συνεργάτης Νεκτάριος Ξυπόλητος που επιφύλασσε μια έκπληξη που δεν σας κρύβω ότι δεν την γνώριζα, με ξάφνιασε, με τίμησε, με συγκίνησε και με γέμισε με περισσότερη ευθύνη αλλά και σεβασμό.
Με κάλεσε στον χώρο όπου βρισκόταν οι οργανοπαίχτες και συστήνοντας με στον κόσμο, καθώτι Ηρακλειώτης που λογούμε όμως Σητειακός απο την αγάπη μου στην επαρχία, με τίμησε και με ανακύρηξε επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρασπορίου.

Έχω βραβευτεί πολλές φορές με πλακέτες τίτλους τιμής και έχω γευτεί την λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην ζωή μου, πρόσφατα με τίμησε ο δήμος Σητείας και ο σύλλογος φίλων μουσικής Σητείας για την τουριστική προβολή της επαρχίας κατά το έτος 2016, μα η συγκεκριμένη πράξη τιμής στο πρόσωπο μου είναι τελείως διαφορετική.
Ισως μέσα μας βραβείο θεωρούμε όχι ένα χαρτί, ούτε μια πλακέτα αλλά την λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, την ζεστή ματιά που σε αγκαλιάζει ανάμεσα σε πολλούς και σε ξεχωρίζει φέρνοντας σε πιο κοντά.

Απέκτησα χωριό στο δήμο Σητείας, γνώρισα Ανθρώπους στο Παρασπόρι, μπήκα σε σπίτια και με αγκάλιασαν, έκατσα για μια τσικουδιά και έγιναν πολλές.
Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που έζησα και αυτό που αισθάνθηκα ακριβώς την επόμενη ημέρα ακούγοντας να μου λένε... μην ξαναπείς ότι είσαι ξενομπάτης.
Παρέα έχουμε κάνει με τον Δημήτρη τον Κασσαλή στο καφενείο - μεζεδοπωλείο του στο Παρασπόρι, και όμως άκουσα την κουβέντα του να αντηχεί στα αυτιά μου με σεβασμό, όταν μου είπε ( πράμα ) δεν σου έχω κάνει στο σπίτι μου θέλω να έρθεις και άς πιείς ένα ποτήρι νερό μόνο.
Ευχαριστώ όλους σας για ότι έζησα στο τετραήμερο μου στην Σητεία και στο Παρασπόρι.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αντώνης ΓενναράκηςΆξια συγχαρητηρίων είναι και η κίνηση του πολιτιστικού συλλόγου να στηρίξει σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων Νοσοκομείου Σητείας οικονομικά με την συμβολή του κόσμου τις πιθανές αδυναμίες και ανάγκες που εμφανίζει.Ο Γίωργος Κουβαρτάς και τα παιδιά που βρισκόταν στην υποδοχή ακούραστα και γελαστά, έκοβαν τα εισιτήρια και καθοδηγούσαν τον κόσμο.
Πολλά τα δώρα που χορηγήθηκαν απο επιχειρήσεις της πόλης της Σητείας αλλά και άλλων περιοχών, όπου και κληρώθηκαν στον κόσμο.
Οι καλοί φίλοι Γιώργος Σηφακάκης και Παρασκευή Λογοθέτη, ακούραστοι ταξιδιώτες της Κρήτης φωτογράφισαν και αποθανάτισαν οικογενειακές στιγμές των καλεσμένων του γλεντιού.Ο πρώην πρόεδρος, υπουργός και σημερινος βουλευτής Νομού Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης τίμησε με την παρουσία του, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και χρόνια το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στο Παρασπόρι, και με απλότητα και διάθεση μας ευχήθηκε χρόνια πολλά.

Το παρόν έδωσαν τιμώντας με την παρουσία τους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σητείας κύριος Νίκος Καραμανωλάκης συνοδευόμενος απο την σύζυγο του.Ο πάντα ακούραστος και γελαστός αντιδήμαρχος Σητείας κύριος Δάκης Τερζής όπου μαζί με τον Αντιδήμαρχο Σητείας κύριο Χαράλαμπο Λεβεντέρη εκπροσώπησαν την δημοτική αρχή, οι οποίοι έζησαν με την παρέα τους το κλίμα του πανηγυριού.Είθισται τα κρητικά γλέντια να ξεκινούν αργά το βράδυ και να πραγματοποιούνται σε πλατείες χωριών ή σε αυλές σχολείων.

Και εδώ και η μαγεία και η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου πανηγυριού στο Παρασπόρι.

Ξεκινά αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

Συμμετέχουν μόνο ντόπιοι καλλιτέχνες.

Πραγματοποιείται σε ένα καταπράσινο χώρο ο οποίος υπήρξε επι πολλά χρόνια ρεματιά και με τις προσπάθειες κατοίκων του χωριού, μελών του πολιτιστικού συλλόγου και του δήμου αναδείχτηκε σε χώρο ψυχαγωγίας και ξεκούρασης για όλους όσους επισκέπτονται το χωριό.

Εκθέτες παρουσιάζουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους σε πάγκους οι οποίοι βρίσκονται στην είσοδο της κάτω βρύσης.

Υπήρξε η συμμετοχή των κάτωθι 12 επιχειρήσεων – παραγωγών: Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. κρασί, τσικουδιά και ελαιόλαδο, Ζαργιανάκης Δημήτρης αναψυκτικά και νερό, Ζαχαριουδάκη Ελένη (ο Κελάρης) μπισκότα και γλυκά, Κουβαράκης & ΣΙΑ Ο.Ε. γαλακτοκομικά προϊόντα, Melirryto Κοντολαιμάκης Γιάννης μελισσοκομικά προϊόντα, Καλαμπόκης ΑΕ μπισκότα και γλυκά, Ziros Γιώργος Προεστάκης ελαιόλαδο, Ορεινό Περβόλι-Βασίλης Παπαβασιλείου & Θεόφιλος Πετυχάκης αρωματικά φυτά, Si-mel Γιώργος Σαββιδάκης μελισσοκομικά προϊόντα, Τσίχλα Κατερίνα σαπούνια, Καναβάκης Παναγιώτης μελισσοκομικά προϊόντα και Ρούσσα Γη - αρωματικά φυτά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση των εκδόσεων του Συλλόγου, του βιβλίου «Παρασπόρι, από το χθες…στο σήμερα» και του λευκώματος του παλιού δημοτικού σχολείου.
Το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας έλαμψε με την παρουσία του και τις χορευτικές του επιδείξεις τιμώντας την εκδήλωση, και δείχνοντας ότι βρίσκεται πλάι σε όλες τις μεγάλες δραστηριότητες της επαρχίας Σητείας.
Ο κόσμος χόρεψε, ξεχάστηκε απο τους πόνους και τα βάσανα της καθημερινότητας έστω και για λίγο, ήπιε το κρασάκι του και την τσικουδιά του, γέλασε και το πιο σημαντικό που άκουσα... είπαν δόξα το θεό στην χάρη της Παναγίας να ξανά έρθουμε και του χρόνου.