Σητεία... ίσως ο αγαπημένος μου προορισμός για να χαλαρώνω. θυμάμε βέβαια το δεύτερο δίστυχο μιας αγαπημένης μαντινάδας που μιλάει για την Κρήτη, και λέει... ποιό κλώνο του βασιλικού κόβεις και δε μυρίζει.
Απο τα Χανιά έως και την Σητεία η Κρήτη είναι αγαπημένη και ανεξάντλητη.
 
 
Γνωρίστηκα μέσο του site με τον Νεκτάριο Ξυπόλητο τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου πρίν απο 2 χρόνια, με αφορμή την κοινή μας αγάπη για τα κοινά και τις δράσεις που ξυπνάνε πολιτισμό, παρέες, ανθρωπιά. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ξαναμιλήσαμε , ξαναπήγα στην Σητεία και στα γύρω χωριά της αλλά πάντα χρωστάμε μέρη, χωριά, μνημεία που δεν έχουμε επισκεφτεί. Με κάλεσε στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου αλλά δεν μπορούσα να έρθω και φέτος ήρθε η ώρα να γνωρίσω και να φωτογραφίσω το ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ.
 
 
 
Ανηφόρισα σύμφωνα με τις ταμπέλες σήμανσης για το χωριό. Είναι παλιό και ιστορικό χωριό καθώς μαρτυρεί και ο τάφος της μεγάλης οικογένειας των Κορνάρων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού.... Κάπου μπερδεύτηκα και σταματώντας ένα αυτοκίνητο για να ρωτήσω περισσότερα , είδα τον Νεκτάριο... δεν ήθελε πολλές κουβέντες η πρώτη συνάντηση μας... πήγαινε στο καφενείο του χωριού ώστε να ανοίξω κάτι βάνες για πότισμα και έρχομαι.
 
 
 
 
Στο καφενείο της θείας του πήγαμε και γρήγορα ο ξένος του χωριού... ο ίδιος που γράφει το άρθρο... έγινε οικείος. Η φιλοξενία, το χαμόγελο και οι κουβεντούλες ζέσταναν το κλίμα στο ορεινό χωριό της Σητείας.
Σε ένα τραπεζάκι με ένα καραφάκι ρακί, ελιές και παξιμάδι κινηθήκαμε... και ξάφνου τα τραπεζάκια έγιναν δύο, τα παξιμάδια έγιναν ψωμιά. οι τσικουδιές έδωσαν την θέση τους στο κρασί ή μάλλον στα κρασιά.
Φίλοι, χωριανοί, συγγενείς όλοι άγνωστοι σε εμάς τους ξενομπάτες, αλλά γρήγορα έγιναν γνωστοί και πρόσχαροι.
 
 
 
 
Πιές και απο το κρασί μου άκουσα μια κουβέντα, και άν δεν σου αρέσει χύστο... δεν πειράζει, χωρίς κόμπλεξ και με διάθεση να νιώσω όμορφα και μείνω ευχαριστημένος.
Κάτσε να πάρω τηλέφωνο τα παιδιά μου να έρθουν να παίξουνε με τα δικά σου μου λέει ο Νεκτάριος .
Όσο περνούσε η ώρα ζέσταινε το κλίμα και απο το αεράκι που κόπασε, αλλά και απο το παρεάκι που απογειωνόταν.
 
 
Ο χωριανός βιολάτορας Μανόλης Φραγκούλης πέρασε απο την παρέα μας και αφού μας χαιρέτησε κατηφόρισε για την Σητεία όπου και είχε πρόβες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Κορνάρεια 2015.
 
 
 
Οσο περνούσε η ώρα αισθανόμουν τις αξίες αυτών των ανθρώπων, την απλότητα τους, την φιλοξενία της ανατολικής Κρήτης που χρόνια άκουγα.
Εσφηξα το χέρι σε πολλούς χωριανούς, σήκωσα το ποτήρι μου και ανταλάξαμε ευχές , για υγεία και χαρές.
Γαμπρός είναι στο παρασπόρι ο Νεκτάριος Ξυπόλητος αλλά την γνώμη του ρωτούνε ώς πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου. Χωριανός έγινε, αγάπησε τον τόπο και τον στηρίζει και διαφημίζει καθημερινά.
Πέρασε η ώρα και αφού χαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε την υπόλοιπη παρέα ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε για την Σητεία.
Αλλά την τελευταία στιγμή ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη ημέρα στην τοποθεσία της κάτω βρύσης στο Παρασπόρι για να δούμε απο κοντά το πανέμορφο μέρος που κρύβεται... μέσα στο πράσινο και στα νερά.
 
 
 
 Κατά το μεσημεράκι της επόμενης ημέρας γύρω τις 12 ανηφορίσαμε και πάλι για το Παρασπόρι αλλά αυτή την φορά απο τον δρόμο του χωριού Πισκοκέφαλο, μια επίσης όμορφη διαδρομή. Στην κάτω βρύση εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν ξεκινήσει τις προετιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου.
 
 
 
 
 
 
 
Την Κυριακή 9 Αυγούστου που βρισκόμουν στην κάτω βρύση οι εθελοντές - χωριανοί είχαν ξεκινήσει τον καθαρισμό του χώρου απο τα φύλλα των δέντρων, με τα βαψίματα, και την τοποθέτηση καινούργιων ξύλινων κάγκελων ολοκλήρωναν και έδιναν τις τελευταίες πινελιές.
 
 
 
 
 
 
 Βέβαια στην Σητεία το γιορτάζουν και πρίν απο την γιορτή αλλά μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης δουλείας.
Δύο τραπέζια ενωμένα , κρασάκι παγωμένο και με την ψησταριά να μας σιγοκλείνει το μάτι εδώ και ώρα ενώσαμε τα εις υγείαν... 
 
 
 
 
 
Πώς να νιώσεις ξένος σε ένα τόπο που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα μακριά απο το σπίτι σου όταν οι ζεστές απλές κουβέντες σε αγκαλιάζουν και σε κάνουν να πείς ότι είσαι και εσύ δικός τους άνθρωπος.
Ποιόν να πρωτοευχαριστήσω...
 
 
Ομορφα αισθάνθηκα, γέμισα με εικόνες και ήχους την ψυχή μου, γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άκουσα ιστορίες, ξανακατάλαβα πόσο κοντά είναι η φιλοδοξία απο την ματαιοδοξία. Μύρισα την ηρεμία της Σητειακής γής, την ομορφιά των ανθρώπων της, το χαμόγελο τους και την διάθεση τους να μοιραστούν, κρίμα που δεν θα είμαι ούτε και φέτος  στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου.
Αντώνης Γενναράκης
Δημοσιογράφος
 
 
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου Σητείας, σας προσκαλεί στο παραδοσιακό πανηγύρι με ντόπιους καλλιτέχνες (συγκρότημα Δημήτρη Πρωτογεράκη, Παρασποριανοί και άλλοι ντόπιοι μουσικοί) που διοργανώνει στις 15 Αυγούστου (το μεσημέρι – ώρα έναρξης 12:00) στην «Κάτω Βρύση». 

 

Είσοδος 10 € με πλήρες μενού (ψητό στον ξυλόφουρνο σε ατομική μερίδα – μεζεδάκια – φρούτα – γλυκό – κρασί - τσικουδιά) –παιδιά 7-12 ετών 5 € με πλήρες μενού και παιδιά έως 6 ετών δωρεάν 

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε όπως τον παλιό καλό καιρό, από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ (η προσέλευση του κόσμου μπορεί να γίνεται από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ).
 

Επίσης καλούμε και φέτος όλους τους ντόπιους μουσικούς που επιθυμούν να συμβάλουν αφιλοκερδώς στο μουσικό πρόγραμμα με σύντομη συμμετοχή, να παραβρεθούν στο πανηγύρι.
Τέλος ενημερώνουμε τους ντόπιους παραγωγούς τοπικών προϊόντων (λάδι, μέλι, ποτά, γλυκά, αναψυκτικά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, σαπούνια, κλπ) ότι στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει πάγκος όπου θα μπορούν να εκθέσουν ΔΩΡΕΑΝ τα προϊόντα τους (και με σχετικό διαφημιστικό υλικό). 
Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νεκτάριο Ξυπόλιτο (τηλ. 6973330540).
 


Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει και ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Παρασπόρι από το χθές στο σήμερα"
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας.

Εκ του Δ.Σ.

Αναρτήθηκε από στις