Τα Αλάτσατα είναι μια πόλη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας που είχε σχεδόν αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922 όταν οι κάτοικοί της εκδιώθηκαν από τον Τουρκικό στρατό. Ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Από τα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά κέντρα των δυτικών μικρασιατικών παραλίων.

 

Ο σύλλογος Αλατσατιανών έζησε το τριήμερο των Αποκρεών στο δήμο Σητείας με εκδρομές που πραγματοποίησε στις περιοχές της επαρχίας γνωρίζοντας μνημεία και τον πλούσιο φυσικό πλούτο της.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των Αλατσατιανών Ηρακελίου στο χωριό Παρασπόρι η οποία ξεκίνησε στον όμορφο χώρο του καφενείου - ταβέρνας ΚΑΣΑΛΗΣ με παραδοσιακά εδέσματα και καλό κρασί που συνοδεύτηκαν με διάθεση για τραγούδι και θύμησες.
 Οι σημερινοί κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι απόγονοι μικρασιατικών οικογενειών κυρίως από τα Αλάτσατα επαρχίας Σμύρνης, της Μικράς Ασίας. Στο χωριό όταν έγινε η ανταλλαγή πλυθυσμών υπήρχαν δύο οικογένειες, του Γαλετάκη (ντόπιοι Έλληνες) και του Κουκλάκη που ήταν Τούρκος αλλά μετά που έφυγαν οι Τούρκοι βαπτίσθηκε Χριστιανός.

Στην συνέχεια της παραμονής στο χωριό οι Αλατσατιανοί ξεναγήθηκαν σε μνημεία του χωριού και οδηγήθηκαν στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου στο ανακαινισμένο παλιό δημοτικό σχολείο όπου τους προσφέρθηκε κέρασμα με αναψυκτικά, ρακή και γλυκό σάμαλι από μικρασιάτικη συνταγή.
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου κύριος Νεκτάριος Ξυπόλητος τους καλωσόρισε εξηγώντας την ιστορία του χωριού, τους δεσμούς των δύο συλλόγων και προσέφερε στην πρόεδρο του συλλόγου Αλατσατιανών κυρία Χατζηαδάμ Χριστίνα μία παλιά φωτογραφία του Παρασπορίου όπου είχε αναγραφεί "εις ανάμνησιν της επίσκεψης του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου στο χωριό μας 18-2-2018" και το βιβλιο έκδοσης του συλλόγου "Παρασπόρι από το χθες στο σήμερα".
Η κυρία Χατζηαδάμ Χριστίνα ευχαρίστησε με την σειρά της τον πολιτιστικό σύλλογο Παρασπορίου και ευχήθηκε υγεία δύναμη και αγάπη. Πρόσφερε με την σειρά της βιβλία έκδοσης του Συλλόγου Αλατσατιανών και αναμνηστική πλακέτα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  Οι πατρίδες ζουν στις μνήμες μας. Αυτή η φράση έγινε πράξη το τριήμερο της αποκριάς στο Παρασπόρι και τη Σητεία στην εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου στην περιοχή της Σητείας, ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου στις 4-9-2016 στα πλαίσια εκδρομής που είχε διοργανώσει στο Νομό Ηρακλείου. 
Προκειμένου να ανταποδώσουμε την φιλοξενία που μας είχαν επιφυλάξει οι «αδερφοί» Αλατσατιανοί Ηρακλείου, διοργανώσαμε ξενάγηση στο χωριό και υποδοχή στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου μας (παλιό σχολείο Παρασπορίου), το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα, μετά το γεύμα στην ταβέρνα του χωριού. Οι Συγχωριανοί μας υποδέχτηκαν και γνώρισαν από κοντά τους σημερινούς απόγονους των κοινών για πολλούς συγχωριανούς προγόνων αφού στο χωριό μας ήρθαν και εγκαταστάθηκαν το 1922 αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Αλάτσατα Μικράς Ασίας. Εκτυλίχθηκαν πολύ συγκινητικές στιγμές με ανταλλαγή αναμνήσεων αλλά και αντάμωμα συγγενών. Στην μικρή εκδήλωση που έγινε ο πρόεδρος του Π.Σ. Παρασπορίου κος Ξυπόλιτος, καλωσόρισε τους «αδερφούς» Αλατσατιανούς Ηρακλείου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο συλλόγων τα τελευταία χρόνια και χάρισε στην πρόεδρο του Συλλόγου Αλατσατιανών κα Χριστίνα Χατζηαδάμ το βιβλίο του έκδοσης του συλλόγου «Παρασπόρι από το χθες στο σήμερα» και μία παλιά φωτογραφία του χωριού ως ανάμνηση της επίσκεψης τους στο Παρασπόρι.

Η κα Χατζηαδάμ αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνηση της, δώρισε για την βιβλιοθήκη του συλλόγου Παρασπορίου 4 βιβλία έκδοσης του συλλόγου Αλατσατιανών καθώς και μια αναμνηστική πλακέτα. Ακολούθησε κέρασμα με αναψυκτικά, ρακή, ξηρούς καρπούς και γλυκό σάμαλι και στη συνέχεια με καφέ στο καφενείο και την ταβέρνα του χωριού.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, έπειτα από επιθυμία του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλατσατιανών, έγινε γλέντι με ζωντανή μουσική, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΙΤΑΝΟΣ. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο κος Ξυπόλιτος, η κα Χατζηαδάμ και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κα Βασιλεία Αλεβίζου. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που ξεκίνησε με Αλατσατιανά, Μικρασιάτικα και Κρητικά τραγούδια και συνεχίστηκε με λαϊκό και νησιώτικο μουσικό πρόγραμμα που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους που διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου για την επίσκεψη τους, τους παρευρισκόμενους στην υποδοχή στο Παρασπόρι αλλά και στο γλέντι, τον δημοσιογράφο Αντώνη Γενναράκη για την παρουσία του στην υποδοχή στο Παρασπόρι, τους χορηγούς μας «Ξηροί Καρποί Αρετάκη» και Ξενοδοχείο ΙΤΑΝΟΣ, την Σαββούλα Πλατή για τον καθαρισμό του χώρου εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, τους ερασιτέχνες μουσικούς Γιώργο Τσικαλάκη (βιολί) και Γιώργο Κουβαρτά (λαούτο) που με μεγάλη χαρά δέχθηκαν να συμβάλουν αφιλοκερδώς στο γλέντι, αποδίδοντας θαυμάσια Αλατσατιανούς, Μικρασιάτικους και Κρητικούς σκοπούς καθώς και το συγκρότημα των Μανώλη Κουρουπάκη (μπουζούκι), Αλέξανδρου Θωμά (κιθάρα) και Νίκου Αϊλαμάκη (κρουστά) για το υπέροχο έντεχνο, λαϊκό και νησιώτικο μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν.
Ευχόμαστε να ανταμώσουμε ξανά πολύ σύντομα με τον «αδερφό» Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου.
Εκ του Δ.Σ.


Το Προσωπικό ευχαριστώ του προέδρου του Π.Σ. Παρασπορίου
Θα ήθελα να πω ένα προσωπικό ευχαριστώ στα τακτικά μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας Νίκο Καρνιαδάκη, Στέλιο Παρασκευόπουλο, Νίκο Μπουντρονικόλα και στο αναπληρωματικό μέλος Γιάννα Ροζάκη που στήριξαν με την βοήθεια τους και την παρουσία τους τις δύο εκδηλώσεις με τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου (υποδοχή και γλέντι), την Σαββούλα Πλατή για τον καθαρισμό του "Σχολείου", τον Δημήτρη Αθ. Χατζηαθανασίου για την βοήθεια στην προετιμασία της υποδοχής, τον Γιώργο Τσικαλάκη (βιολί) που μόλις του πρότεινα δέχθηκε με μεγάλη χαρά να συμμετέχει αφιλοκερδώς στο μουσικό πρόγραμμα, τον Γιώργο Κουβαρτά (λαούτο) που τον συνόδευσε επίσης αφιλοκερδώς και όλους όσους στήριξαν με την παρουσία τους την προσπάθεια μας. 

Φωτογραφία του ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΟΣ.

 Ρεπορτάζ: Αντώνης Γενναράκης (Κρήτη Πόλεις και Χωριά)