ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

            Στις 15 Αυγούστου 2010 εορτή της κοίμησης της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νεοϊδρυθέντα πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου Σητείας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, άνθρωποι νέοι, προοδευτικοί, φιλόπονοι, έντιμοι, με έντονη δημιουργική φλόγα για την προκοπή του χωριού τους. Όλοι πρόσωπα γνωστά για την ατομική τους ευδοκίμηση, διακρίνουσα σωφροσύνη, κοινωνική υπεροχή. Η επιλογή του τόπου της εκδήλωσης πλήρως επιτυχής για την αντιμετώπιση του καύσωνα της ημέρας. Ο τόπος αυτός δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον γοητευτικό χώρο της Κάτω Βρύσης, με το υπέροχο φυσικό ντεκόρ. Αιωνόβια πανύψηλα πλατάνια, με γιγαντιαίους κορμούς, πολύπηχους κλώνους και πυκνό φύλλωμα, χάριζαν στο τοπίο και στη συνάθροιση βαθύ ήσκιο και ευχάριστη δροσιά. Δίπλα το γάργαρο κρυστάλλινο νερό της πανάρχαιας Κάτω Βρύσης με τις διαπιστωμένες ωφέλιμες ιδιότητες και το ασταμάτητο κελάρυσμα να ξεδιψάει αγόγγυστα τον ντόπιο, τον ξένο, τον ξενύχτη, τον γλεντιστή. Εικόνα γοητευτική, ιδιαίτερα κατάλληλη να απαλύνει την ψυχική κόπωση και αγωνία του σημερινού ανθρώπου. Το μενού Λουκούλλειο, προσαρμοσμένο στο μέγεθος και τη σημασία της εορτής, με ποικιλία εδεσμάτων, έντεχνα παρασκευασμένων, ασύγκριτων στη γεύση και άψογων στην εμφάνιση. Το κομμάτι της ψυχαγωγίας, τέλειο και αψεγάδιαστο. Το μουσικό συγκρότημα αποτελούσαν ντόπια νέα παιδιά με αρκετά καλή μουσική παιδεία, με εγγυημένη μελλοντική εξέλιξη. Νέοι φωτεινοί αστέρες, στον Στειακό μουσικό ουρανό. Το μουσικό πρόγραμμα εύκαμπτο και ποικίλο για την ικανοποίηση κάθε γούστου και κάθε προτίμησης. Στο πλακόστρωτο της Βρύσης άναψε και φούντωσε ο Χανιώτης, ο Πεντοζάλης, η Σούστα, και ο ξεχωριστός στο ρυθμό και στη φιγούρα Στειακός. Η εκτίμηση της όλης οργάνωσης από τους παρευρισκόμενους, αρίστη και η έκφραση των Μπράβο συνολική. Θερμά συγχαρητήρια στον Παρασποριανό διακεκριμένο γιατρό και κορυφαίο βιολάτορα, πασίγνωστο και αγαπητό Μανώλη Φραγκούλη, που με την ξεχωριστή μουσική του παρέμβαση και τις διαλεκτές μαντινάδες του, τίμησε την εκδήλωση του χωριού του και χάρισε στους καλεσμένους ευχάριστα ακούσματα.

Θερμά συγχαρητήρια στο άξιο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, στην Γιάννα, στον Γιώργο, στον Μανώλη, στον Μιχάλη, στον Νεκτάριο. Τα πρώτα επικοινωνιακά δείγματα γραφής, λίαν ικανοποιητικά και βαθμολογούνται με Άριστα. 

Γεώργιος Εμμ. Πετρουλάκης

 23/08/2010

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στις 28-29/8/2010)

 

Ο «ΑΠΟΗΧΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ 15/8 ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ 

            Φέτος το καλοκαίρι πήγα όπως και κάθε χρόνο σε κάποιες εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων στην πρώην επαρχία Σητείας. Σε μία από αυτές έζησα μια πολύ μεγάλη θετική έκπληξη. Έπειτα από πολλά χρόνια βρέθηκε πολιτιστικός σύλλογος που οργάνωσε πανηγύρι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ως πρόεδρος πολιτιστικών συλλόγων στην Αθήνα και στην γενέτειρα μου στους «Τουρτούλους» και όντας «κουζουλός» με την παράδοση της Κρήτης μας, το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Επιτέλους κάποιοι σκέφτηκαν να προσφέρουν δωρεάν ποιοτική παραδοσιακή διασκέδαση στον κόσμο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για τους περισσότερους και το εγχείρημα τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δεν υπήρχε είσοδος, τα αναψυκτικά, οι μπύρες και τα σουβλάκια πουλιόνταν στην τιμή του ενός μόλις ευρώ το τεμάχιο, τα εδέσματα που προσέφερε δωρεάν ο σύλλογος, πλουσιότατα (ψητό σε ξυλόφουρνο, 14 διαφορετικά μεζεδάκια, φρούτα, γλυκό, ρακί και κρασί) και η τιμή του λαχνού στην λαχειοφόρο αγορά που είχε πάρα πολλά δώρα (119 συνολικά) επίσης μόλις ένα ευρώ. Όσον αφορά το μουσικό πρόγραμμα ήταν επίσης πλουσιότατο (λύρα, βιολί και μπουζούκι εναλλάχθηκαν αρμονικά) και είναι σημαντικό ότι όλοι οι μουσικοί ήταν ντόπιοι και τα λίγα έστω χρήματα που δαπανήθηκαν για το βασικό συγκρότημα της εκδήλωσης έμειναν στον τόπο μας. Μπράβο στο διοικητικό συμβούλιο για τις πετυχημένες επιλογές του, σε όλους τους Παρασποριανούς που προσέφεραν αφιλοκερδώς εργασία αλλά και προϊόντα για την εκδήλωση, στους χορηγούς, στους δωροθέτες, στους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της υπέροχης γιορτής που έγινε στην θαυμάσιου κάλλους τοποθεσία της «Κάτω Βρύσης». Πιστεύω και του χρόνου όπως υποσχέθηκε ο φίλος μου ο Νεκτάριος (ταμίας του συλλόγου) δια μικροφώνου, να επαναληφθεί η γιορτή, πάλι ανήμερα της Παναγίας το μεσημέρι στον ίδιο φυσικά τόπο, με κύριο σκοπό ξανά, την αναβίωση των πανηγυριών των παρελθόντων ετών και όχι αποκλειστικά το κέρδος. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε από τον οικονομικό απολογισμό της εκδήλωσης και το «τσάμπα» όταν είναι ποιοτικό, αποφέρει σημαντικά έσοδα. Τα ανωτέρω ας τα λάβουν υπόψη τους και ας τα εφαρμόσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, εφαρμόζοντας ουσιαστικά καίριες διατάξεις του καταστατικού. Και πάλι μπράβο στους Παρασποριανούς.

Εμμανουήλ Ν. Μιχελάκης

28/08/2010

 

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ 01/09/2010)