Εδώ και πολλά χρόνια – σε ότι αφορά τους Πολιτιστικούς Συλλόγους – καταβάλλεται μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτισμικής  κληρονομιάς της κάθε περιοχής με αποτελέσματα ανάλογα της δράσης του κάθε συλλόγου. Ανάμεσα σε αυτούς  είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου που παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ζωής του  έχει ήδη να επιδείξει ένα πραγματικά αξιοζήλευτο έργο , κατά κοινή ομολογία και παραδοχή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου ιδρύθηκε εδώ και  περίπου δυόμιση χρόνια  . Πριν λίγο χρονικό  διάστημα πραγματοποιήθηκαν  αρχαιρεσίες κι αναδείχθηκε  νέο Διοικητικό Συμβούλιο.  Με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο απερχόμενος Πρόεδρος κ Μιχάλης Πλατής αναφέρθηκε στην προσπάθεια αυτή και στα όσα έγιναν στην διάρκεια της θητείας του πρώτου ΔΣ ενώ ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου κ Νεκτάριος Ξυπόλιτος μίλησε για τον προγραμματισμό των δράσεων του Συλλόγου  που είναι πράγματι πολύ σημαντικές .

   Παρά την αρχική δυσπιστία για το αποτέλεσμα από την ίδρυση του Συλλόγου – από ντόπιους και μη – όπως ανέφερε ο κ Πλατής ,  η συνεργασία των χωριανών , η  αγάπη τους για τον τόπο και οι  δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν επέφεραν ένα λαμπρό αποτέλεσμα . Πρωταρχικός στόχος ήταν η επανένωση των ντόπιων με το χωριό , σε μια περιοχή με έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης . Παράλληλα τέθηκαν στόχοι που αφορούσαν την δημιουργία υποδομών , την εύρεση διεξόδου μέσω δραστηριοτήτων διέξοδο  για τις νεότερες ηλικίες (internet , βιβλιοθήκη που για αρχή φιλοξενεί 800 τίτλους βιβλίων , κοινές εθελοντικές δράσεις κ.α), την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προσώπων της περιοχής (μνημεία , ιστορία , μουσικοί , συγγραφείς κ.α )  .  Το μεγάλο όμως στοίχημα όπως τόνισε ο κ Πλατής ήταν <<να μην παραμείνει ο Σύλλογος στις συνηθισμένες βλέψεις και δραστηριότητες των Συλλόγων , αλλά να καταστεί το κέντρο της πολιτισμικής κληρονομιάς και εξέλιξης της περιοχής >>

   Στα πλαίσια αυτά , αρχικά η προσπάθεια του Συλλόγου στράφηκε στα βασικά , καθημερινά προβλήματα <<ως εκ τούτου σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη η δημιουργία αποχέτευσης αστικών λυμάτων , έχει οριστεί ένα κονδύλι για κοινόχρηστους χώρους , έχει προγραμματιστεί επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ ενώ έχουν ολοκληρωθεί διάφορα έργα όπως η αναπαλαίωση της παραδοσιακής κρήνης του οικισμού , η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης προς το παλαιό σχολείο , η αρμολόγηση του παλαιού δημοτικού το οποίο στην συνέχεια παραχωρήθηκε στο Σύλλογο για τις ανάγκες του . Σε αυτά τα πρώτα βήματα βασικός αρωγός της προσπάθειας υπήρξε ο Δήμος Σητείας από το 2010 μέχρι και τις μέρες μας >> ανέφερε ο Πλατής .

   Παράλληλα ο Σύλλογος προσπάθησε να αναπτύξει και δικές του δράσεις – με ελάχιστη μάλιστα οικονομική βάση . Οργάνωσε λοιπόν την ιστοσελίδα (www.paraspori.gr) και τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης στο facebook δίνοντας την δυνατότητα ενημέρωσης του κόσμου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Επίσης δημιούργησε τράπεζα αίματος , προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για την <<Κάτω Βρύση >> που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον οικισμό κι είναι ο χώρος με τα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό που δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον και που φιλοξενεί στις 15 Αυγούστου το αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού στο οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν όλα και περισσότεροι άνθρωποι .  Παράλληλα μέσω του προγράμματος ‘’ Νέα Γενιά σε Δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη έγινε η διαμόρφωση του εσωτερικού του σχολικού κτιρίου και η συλλογή βιβλίων για την δημιουργία βιβλιοθήκης .

    <<Ως επακόλουθο των προσπαθειών και των κόπων από μια αρχικά μικρή ομάδα μελών του συλλόγου , κατέστη τελικά συνείδηση στον καθένα που είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει το σύνολο να γίνει ενεργός. Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι γνωρίσαμε τους ανθρώπους του χωριού , ότι έχουν αρχίσει πάλι να επισκέπτονται στον τόπο μας νέα πρόσωπα και διαπιστώνουμε ότι με την εθελοντική εργασία , την αγάπη , την οργάνωση και την επιμονή μπορεί ένας τόπος να κρατηθεί ζωντανός και μάλιστα να δημιουργήσει αξιόλογο νεότερο πολιτισμό >> κατέληξε ο κ Πλατής .

    Και ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εθελοντική δράση και προσφορά , απαραίτητη όπως τόνισε γενικότερα αλλά και κυρίως στην δύσκολη εποχή που ζούμε . Ο κ Ξυπόλιτος μιλώντας για τον σχεδιασμό  του νέου  ΔΣ ,  αναφέρθηκε στην συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος ‘’Νέα Γενιά σε Δράση ‘’ το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως εκδηλώσεις , την λειτουργία βιβλιοθήκης , εκδρομές σε κοντινά μέρη καθώς και την ολοκλήρωση του σχολείου την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική <<φιλοδοξούμε να το λειτουργήσουμε ως ένα πολιτιστικό κέντρο όχι σαν ένα χώρο μόνο εκδηλώσεων . Ένα χώρο που θα συνδυάζει εκδηλώσεις , την ιστορία του χωριού, τη βιβλιοθήκη , κάποια εκθέματα κι άλλα . Μάλιστα θα υπάρχει ένα σημείο που θα αναπαριστά το παλιό σχολείο με τον πίνακα , τα θρανία κλπ. Επίσης στον χώρο θα μπορούν να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις , ποιητικές βραδιές , παρουσιάσεις βιβλίων , εκθέσεις . >> τόνισε

    Μία άλλη προτεραιότητα του Συλλόγου είναι επίσης η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην <<Κάτω Βρύση >> όπου φιλοξενείται η παραδοσιακή  εκδήλωση του Καλοκαιριού ώστε όπως τόνισε ο κ Ξυπόλιτος το πανέμορφο εκείνο μέρος να αποτελέσει ένα μοναδικό χώρο αναψυχής για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί. Παράλληλα στα πλαίσια του έργου του Συλλόγου είναι οι δενδροφυτεύσεις στο χωριό αλλά και παρεμβάσεις όπως η κατασκευή ενός απαραίτητου τοιχίου στον κεντρικό δρόμο όπου υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης σε συνδυασμό και με τις εργασίες που έγιναν στην στάση λεωφορείου <<πρόκειται για δράσεις που αλλάζουν την εικόνα του χωριού κι οι οποίες έγιναν και γίνονται χάριν στην εθελοντική προσφορά όλων >>

    Ο κ Ξυπόλιτος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την δημιουργία αποχέτευσης ώστε να αντιμετωπιστεί – ως προσωρινή λύση μέχρι την οριστική με την κατασκευή βιολογικού – ένα χρόνιο πρόβλημα του χωριού . Όπως είπε και με την συνδρομή του Δημοτικού Συμβούλου κ Λεωνίδα Τερζή και με δεδομένη την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ κ Θοδωρή Πετρουλάκη, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος . Ακόμα , ένας άλλος στόχος του ΔΣ είναι η διαμόρφωση  πλατείας στο χωριό – υπάρχει η πρόθεση παραχώρησης ενός χώρου από συγχωριανούς – κάτι που λείπει από το Παρασπόρρι.

     Γενικότερα είναι άξια θαυμασμού όχι μόνο η διάθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου να στηρίξει  με κάθε τρόπο το χωριό αλλά και τα αποτελέσματα ήδη αυτής της προσπάθειας κάτι που όπως επισημαίνει ο κ Ξυπόλιτος οφείλεται στην καλή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου, των κατοίκων , των ανθρώπων που κατάγονται από το Παρασπόρι ή έχουν συγγενικούς δεσμούς . Επίσης σημαντική χαρακτήρισε την στήριξη ανθρώπων όπως είναι ο κ Τερζής , ο Πρόεδρος της ΤΚ Αχλαδίων κ Ρεμπελάκης αλλά και ο Δήμος στο βαθμό που μπορεί λόγω των οικονομικών του . <<θεωρώ ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πρέπει να προσπαθούν και να κάνουν πράγματα για το χωριό τους . Δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το Δήμο ή άλλους επίσημους φορείς όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως η ‘’φωνή ‘’ ενός χωριού από την στιγμή μάλιστα που όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται αντιπροσωπεύουν όλο το χωριό. Εμείς έτσι λειτουργούμε , με ανοικτές συνελεύσεις όπου συζητούμε όλοι μαζί και λαμβάνουμε αποφάσεις για τις δράσεις που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε . Και νομίζω ότι Σύλλογος ένωσε όλο το χωριό και με οργανωμένες προσπάθειες κάναμε πράγματα . Αυτή είναι η φιλοσοφία του Συλλόγου η οποία στηρίζεται στην αγάπη που έχουμε όλοι για το χωριό >> τόνισε ο κ Ξυπόλιτος.