Το Παρασπόρι είναι παλιό και ιστορικό χωριό. Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται ο τάφος της μεγάλης οικογένειας των Κορνάρων και συγκεκριμένα του Φραγκίσκου Κορνάρου όπως προκύπτει από απόσπασμα από το κείμενο του Στέργιου Γ. Σπανάκη σχετικά με τη διαθήκη του Αντρέα Κορνάρου όπου αναφέρεται ότι μέλος της μεγάλης οικογένειας των ΚΟΡΝΑΡΩΝ είναι θαμμένος στο χωριό μας:

8) Ό Φραγκίσκος τής 9ης γενεάς γεννήθηκε στις 28 Ίανουαρ. 1510 και παντρεύτηκε τή Γιακουμίνα Λεονάρδου Ντά Μολίνου (Βλ. Γιάνναρη, δ. π. σ. 23). Στή διαθήκη άναφέρειαι δτι είναι θαμμένος στό Χωριό Παρασπόρι τής Σητείας.

Η συμπλήρωση τής ρίζας τού Φραγκίσκου αύτοΰ έγινε μέ βάση τό οικογενειακό δέντρο πού δημοσιεύει ό Γιάνναρης (δ. π. σ. 23). Τά στοιχεία πήρε άπό τις σελίδες 118 καί 119 τού Κώδικα Barbara, τις όποιες δυστυχώς δέν κατόρθωσα νά δώ.

Στο Παρασπόρι έγινε μια από τις σημαντικές ενέργειες της επανάστασης του 1821 κατά την οποία οι επαναστάτες πολιόρκησαν τους Οθωμανούς και τους ανάγκασαν να παραδοθούν χωρίς να γίνει αιματοχυσία εκτός από τον φόνο του Χότζα του χωριού με την συμβολή του Επισκόπου Αμβρόσιου. Στο χωριό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατοικούσαν αποκλειστικά οθωμανοί (το 1834, 15 οικογένειες και το 1881, 48 οικογένειες με 224 άτομα). Πάντως στην απογραφή του 1671 δεν αναφέρεται, ίσως γιατί και τότε κατοικείτο μόνο από Τούρκους και η απογραφή αυτή απογράφει μόνο χριστιανικές οικογένειες που πλήρωναν τον κεφαλικό φόρο (τζιτζιγιέ= ciziye). To 1583 απογράφεται στον Castrofylaca σαν Paraspori με 261 κατοίκους. Οι σημερινοί κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι απόγονοι μικρασιατικών οικογενειών και συγκεκριμένα από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Στο χωριό όταν έγινε η ανταλλαγή πλυθυσμών υπήρχαν 3 ελληνικές οικογένειες, του Αναγνωστάκη, του  Γαλετάκη και του Σαββιδάκη και μία τούρκικη, του Κουκλάκη που  μετά που έφυγαν οι Τούρκοι βαπτίσθηκε Χριστιανός. Το Παρασπόρι αποτελείτο από δύο συνοικισμούς, το Πάνω και κάτω Χωριό. Στη θέση "Κάτω Βρύση" σε μια εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, διατηρείται η οθωμανική κρήνη του χωριού, ενώ στο κέντρο του χωριού υπήρχε τζαμί και 500 μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού υπήρχε καμίνι που δυστηχώς έχουν καταστραφεί. Επίσης στην περιοχή  "Μερζαλίκια" λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου γεωργίου, εκεί που είναι σήμερα το χωράφι της οικογένειας Μπουντρονικόλα, σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν το τούρκικο νεκροταφίο.

Πηγές: - Βιβλίο "ΣΗΤΕΙΑ" Νικολάου Π. Παπαδάκη (αρχαιολόγος) Γ' έκδοση 2000

- Βιβλίο "ΟΙ ΚΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ" Νικολάου Π. Παπαδάκη (αρχαιολόγος) 1992

- Μαρτυρίες κατοίκων

Φωτογραφία του χρήστη Μεταξάκης Γιώργος - Γεωγράφος.
Το χωριό Παρασπόρι του Δήμου Σητείας με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!