Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σητειακού φίλου μας Κωστή Παπαδάκη, επιχειρηματία, που ζει και εργάζεται στο Μόναχο.

Μαζί του ήταν ο Wolf, καθηγητής του πανεπιστήμιου του Μονάχου και διευθυντής χειρουργικής των δυο πανεπιστημιακών κλινικών της πόλης μαζί με την σύζυγο του, Άννα.

Ο Νίκος, καθηγητής πληροφορικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνεργάτης της Google, ο Τομ, ο επίσημος φωτογράφος της Mercedes, ο Jimmy, συγγραφέας από το Μόναχο και ο Ralf, έκδοτης του χρηματιστηριακού περιοδικού €uro.

Οι επισκέπτες μας έμειναν στην περιοχή μας περίπου 1 εβδομάδα. Διέμεναν στην Μαρωνιά και την Επάνω Επισκοπή, περπάτησαν στην φύση της επαρχίας μας, δοκίμασαν την παραδοσιακή κουζίνα μας, συμμετείχαν σε παραδοσιακές δραστηριότητες όπως καζανέματα, ζύμωμα ψωμιού, συλλογή ελιών, παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής λαδιού σε Ελαιουργείο, βγήκαν για ψάρεμα με τρεχαντήρι, και με απλά λόγια γεύτηκαν την Σητειακή φιλοξενία στα χωριά του Δήμου μας.

Η επίσκεψη στο Παρασπόρι, ξεκίνησε στις 10 το πρωί, όπου τους υποδέχτηκαν στον χώρο του παλιού σχολείου, (σημερινό πολιτιστικό κέντρο) εκ μέρος του πολιτιστικού συλλόγου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Αφού τους πρόσφεραν παραδοσιακά προϊόντα (λάδι, τσικουδιά, σαπούνι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο) τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και τους ανέφεραν την ιστορία του. Στη συνέχεια πήγαν στο παραδοσιακό καφενείο της Άννας Τραμπάκουλα όπου έφαγαν παραδοσιακό κρητικό πρωινό και συμμετείχαν στη διαδικασία ζυμώματος ψωμιού. Ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό και πεζοπορία σε κοντινή διαδρομή που περιελάμβανε επίσκεψη στον Αφέντη Χριστό, στην τοποθεσία που έμεναν παλιά οι Θραψανιώτες αγγειοπλάστες, στην τοποθεσία όπου ήταν παλιά ασβεστοκάμινος, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Κάτω Βρύση. Την ξενάγηση και την πεζοπορία ανέλαβε το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Άννα Παρασκευοπούλου, με την βοήθεια του ταμία και του γραμματέα του συλλόγου μας. Στη συνέχεια πήγαν για φαγητό στο μεζεδοπωλείο «Κασαλής» της Δόξας Πλάτη, όπου γεύτηκαν ψητό στον ξυλόφουρνο και παραδοσιακά τοπικά μεζεδάκια, ντόπια τσικουδιά και κρασί Μονής Τοπλού.

Η απλότητα των ανθρώπων μας και εκείνη αυτών των όχι τυπικών τουριστών, συνέβαλε πολύ γρήγορα, ώστε επισκέπτες και οικοδεσπότες να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, να πίνουν και να διασκεδάζουν μαζί, και να συζητούν έντονα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, την καθημερινή ζωή του χωριού με τα προβλήματα της, για τον πολιτισμό, την τέχνη και την επιστήμη.

Ελπίδα και στόχος μας είναι, η αξιοπρεπής εξωστρέφεια του πολιτισμού και της παράδοσης μας. Η πρόσφορα υπηρεσιών από την πλούσια πολιτιστική, φυσική και γαστρονομική κληρονομία μας, σε ανθρώπους που ξέρουν να την εκτιμούν και να την σέβονται.

Ελπίζουμε να επαναληφτεί αυτή η όμορφη εμπειρία και ίσως να συστηματοποιηθεί, ώστε να μπορέσει η κοινωνία του χωριού, εν μέρει να αυτοχρηματοδοτείται και ταυτόχρονα να προβάλλεται μέσω της συλλογικής φιλοξενίας ο κρητικός τρόπος ζωής.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα και τους φίλους του, που επισκέφτηκαν το χωριό μας, στις Άννα και Μαρίκα Παρασκευοπούλου, στην Κατίνα Καρνιαδάκη, στην Κατίνα Στεφανάκη, στην Δόξα Πλατή και στην Άννα Τραμπάκουλα που συνέβαλαν στην φιλοξενία των επισκεπτών μας.

Φωτογραφία του Stelios Paraskeuopoulos.