Οι περίπου 45 πεζοπόροι (ανάμεσα τους και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Σ. Παρασπορίου Γιώργος Κουβαρτάς και Στέλιος Παρασκευόπουλος) με υπεύθυνο εκδρομής την Άννα Παρασκευοπούλου, ξεκίνησαν περίπου στις 9 το πρωί από το Σκορδίλο ή αλλιώς Σκορδύλω που βρίσκεται ανάμεσα από την Κεφάλα και την Κρυγιανή Κεφάλα σε υψόμετρο 550μ. και όπως υπάρχει σε αναφορές, το όνομα του προέρχεται από την φημισμένη οικογένεια των Σκορδύλων. Οι εκδρομείς διέσχισαν τον οικισμό και συνάντησαν την οθωμανική κρήνη ενώ παρατήρησαν την αναλλοίωτη αρχιτεκτονική των κτισμάτων που παραπέμπει στην κλασσική δομή της οθωμανικής περιόδου στην Κρήτη με τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικείας. Φυσικά σε αυτό βοήθησε η μετέπειτα πληθυσμιακή ερήμωση του οικισμού.

Φεύγοντας από τον οικισμό Σκορδίλο διασχίζοντας το παλιό μονοπάτι, σήμερα αγροτική οδός κατηφόρισαν για την Ρίζα (Rizu) σε ύψος 420μ. Η ονομασία της προέρχεται πιθανότατα λόγω της θέσης του οικισμού, στην ρίζα της κορυφής Κοπροκεφάλας. Η αρχιτεκτονική του οικισμού είναι αρκετά εντυπωσιακή που παραπέμπει στην αστική δομή της νεότερης οθωμανικής περιόδου, παρατηρούμε δηλαδή οικείες με δύο πατώματα και οι τοίχοι είναι επιχρισμένοι με σοβά. Εκεί έκαναν στάση περίπου μιας ώρας όπου τους φίλεψε ο κος Ιωάννης Πρωτογεράκης στο κελί του Αφέντη Χριστού. Αφού ξεκουράστηκαν αναχώρησαν για την Παναγία την Γαλατοκτησμένη και λίγο πριν φτάσουν στην Παναγία πέρασαν από τις «Καρές» όπου στον παρελθόν γινόταν το παραδοσιακό πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου, που σήμερα το αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου στην Κάτω Βρύση του οικισμού Παρασπόρι. Στην Παναγία προστέθηκε στους εκδρομείς και ο πρόεδρος του Π.Σ. Παρασπορίου κος Ξυπόλιτος Νεκτάριος, που αναφέρθηκε στην ιστορία της, η οποία έχει καταγραφεί σε έμμετρο λόγο (μαντινάδες) από την Κατίνα Καρνιαδάκη και υπάρχει σε κάδρο μέσα στην εκκλησία. Συνεχίζοντας ανηφορίσαμε για τον Αφέντη Χριστό με καταπληκτική θέα στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, πριν κατηφορίσουμε για τον οικισμό Παρασπόρι και την Κάτω Βρύση, αφού προηγήθηκε μια μικρή ξενάγηση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο (σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο) και στο χωριό. Στην Κάτω Βρύση (που είχαν φροντίσει για την καθαριότητα της η Ζαχαρώ Αντωνάκη και ο Γιώργος Κοκολάκης) είχαν στρωθεί τραπέζια και καρέκλες για το καθιερωμένο γεύμα της εκδρομής (ψητό στον ξυλόφουρνο, ψωμί ζυμωτό και άλλα εδέσματα, που ετοίμασαν οι Νίκος Βενιανάκης, Κατίνα Λελάκη, Γιώργος Λελάκης, Μαρία Παρακευοπούλου, Πλούταρχος Παρασκευόπουλος και Νίκος Καρνιαδάκης). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου προσέφερε τα ποτά και οι εκδρομείς απόλαυσαν ένα υπέροχο γεύμα μετά μουσικής!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δ.Σ. του Φ.ΟΡ.Σ.Σ. και τους εκδρομείς που επισκέφθηκαν το χωριό μας και σε όλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής και της «φιλοξενίας» των επισκεπτών στο χωριό και την Κάτω Βρύση.

Και του ΧΡΟΝΟΥ!!!

Φωτογραφία του Stelios Paraskeuopoulos.